hartig gebak

Halfgedroogde-tomaten taart

Ingrediënten
  • 200 gram bloem plus wat extra voor de vorm
  • 100 gram boter, in kleine blokjes
  • 50 gram geraspte kaas (Gruyère of geit)
  • 500 gram kleine tomaten, gehalveerd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Handjevol verse basilicumblaadjes
  • 3 eetlepels pesto
  • 2 eieren
  • 150 ml slagroom of kookroom
  • 150 ml melk
  • 100 gram geraspte kaas (Gruyère of geit)
  • Handjevol zwarte olijven
 
Bereiding

Verwarm de oven tot 140 graden (hetelucht 120 graden). Verdeel de tomaatjes met de snijkant naar boven over een bakplaat. Sprenkel er een beetje olijfolie over. Leg op ieder tomaatje een blaadje basilicum. Bak de tomaatjes gedurende 1.5 uur tot ze half gedroogd zijn.
Haal de bakplaat uit de oven. Verhoog de temperatuur tot 190/170 graden.
Deeg: meng bloem en boter in een foodprocessor. Druk de pulseerknop in tot bloem en boter op fijne broodkruimeltjes lijken. Voeg de kaas toe en 1 of 2 eetlepels koud water. Druk weer de pulseerknop in tot het deeg een samenhangend geheel wordt.
Breng het over op een bebloemd oppervlak en kneed het kort door.
Rol het deeg uit en bekleed er een lage taartvorm van 25 cm mee. Leg er bakpapier in en een laagje oude bonen. Bak de bodem blind gedurende 15 minuten. Verwijder papier en bonen en zet de vorm terug in de oven tot het deeg lichtgeel en "crisp" ziet.
Haal de vorm uit de oven. Verdeel de pesto over de bodem.
Klop de eieren licht, voeg room en melk toe en klop dit nog even flink door.
Zout en peper toevoegen en de geraspte kaas erdoor mengen.
Giet het eimengsel in de vorm en verdeel de tomaatjes erover (snijkant naar boven) en een handjevol zwarte olijven.
Bak de taart gedurende 25 tot 30 minuten. Als de taart mooi gerezen is en goud van kleur, haal hem dan uit de oven en laat hem een beetje afkoelen alvorens er het mes in te zetten!
 
print recept nr. 85   © Gerda van Amerongen     

Klik links of rechts op de afbeelding om naar het vorige of volgende recept te gaan

Commentaar

BBC Good Food mei 2010 blz 110
Het oorspronkelijke recept vermeldt 150 ml single cream. In Engeland betekent dit 10 tot 12% vet; in tegenstelling tot double cream waarvan het vetgehalte 48% bedraagt.