Ingrediënten
- 110 gram zachte boter
-
35 gram poedersuiker
-
mespunt zout
-
5 eidooiers
-
90 gram pure chocolade, gesmolten
-
5 eiwitten
-
150 gram fijne suiker
-
110 gram bloem, gezeefd
-
frambozenjam
-
abrikozenjam
-
ganache (zie recept Cees Holtkamp)
-
pure chocolade, geschaafd
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet eerst de springvorm (25cm) in met zachte boter en strooi er een klein beetje bloem in. Klop het restant er uit.
Klop de boter, poedersuiker, eidooiers en het zout tot een luchtige creme.
Giet de gesmolten chocolade erbij en blijf kloppen. Klop de eiwitten stijf met de fijne suiker.
Spatel een deel van het geklopte eiwit door de chocoladecreme en spatel vervolgens de rest er door.
Spatel als laatste de gezeefde bloem erdoor en schep het geheel in de beboterde en bebloemde springvorm. Klop de lucht er uit door de vorm met een ferme tik op het werkblad te zetten. Bak het beslag 30 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een scherp mes of satéprikker of de taart gaar is.
Laat de taart afkoelen en snijd hem horizontaal in vier lagen. Vul de lagen om en om met frambozenjam en abrikozenjam. Zet de taart op een rooster met karton eronder. Giet er verwarmde ganache over en strijk die glad. Laat de taart 15 minuten zo staan zodat de ganache er mooi omheen vloeit.
Versier de zijkanten eventueel met geschaafde chocolade.
De taart is na drie dagen het lekkerst, maar blijft buiten de koelkast ook een week goed. Na bewaren in de koelkast glanst de ganache niet meer. Dit is te verhelpen door er voorzichtig met een warme föhn over te blazen.