hartig gebak

Uien-spektaart van de bakplaat

Ingrediënten
  • 400 g bladerdeeg
  • 150 g ontbijtspek, plakjes
  • 3 uien
  • 30 g boter of margarine
  • 1 bekertje zure room
  • scheutje koffieroom
  • 2 eieren
  • 150 g geraspte kaas
  • zout, peper
  • nootmuskaat
  • paprikapoeder
 
Bereiding

Bereiding 1
Het bladerdeeg laten ontdooien. De plakjes tegen elkaar aan (iets overlappend) op de vochtig gemaakte bakplaat leggen. Het deeg met een vork regelmatig inprikken, met aluminium- of bakfolie bekleden en met overjarige droge bonen bestrooien. De bakplaat in een zeer hete oven (225 graden C.) schuiven en de bodem 10 minuten bakken. Dan uit de oven nemen. De oven temperen tot 200 graden C.

De plakjes ontbijtspek verdelen over het bladerdeeg. De uien snipperen en in de boter of margarine zachtjes fruiten en laten afkoelen. Zure room, koffieroom, de eieren, de helft van de kaas en wat zout, peper, nootmuskaat en paprikapoeder tot een egaal mengsel kloppen. De uien over het spek verdelen en het roommengsel erover schenken. De rest van de kaas erover strooien. De taart terug in de oven schuiven en nog 20-25 minuten bakken. Warm of koud serveren.

Bereiding 2
In plaats van bladerdeeg een bodem van niks gemaakt (recept van Patricia Wells).
Meng in een kom 140 gram tarwebloem, 60 ml water, 60 ml olijfolie en een beetje zout.
Roer met een houten lepel door elkaar tot zich een deegbal vormt. Kneed deze nog een paar minuten met de hand. Strooi wat bloem op een siliconen mat of gewoon op je aanrecht en rol het deeg uit tot de gewenste vorm, zo dun mogelijk. Als het een beetje te plakkerig is, strooi je er gewoon wat bloem over.
Hier de vulling over verdelen (zie bij bereiding 1). Oven is inmiddels voorverwarmd op de pizzastand (bij mij 275 graden C.) met de pizzasteen er in. Schuif de taart met de schieter op de pizzasteen en bak de taart in ongeveer 8 tot 10 minuten mooi bruin en knapperig. Liefst koud eten. 
print recept nr. 22   © Gerda van Amerongen     

Klik links of rechts op de afbeelding om naar het vorige of volgende recept te gaan

Commentaar

26-06-2020 buiten is het bijna 30 graden en binnen staat de oven aan op pizzastand 275 graden! Uien-spektaart gemaakt met bodem van niks op de pizzasteen. Vanavond buiten testen met een Gerardus! Was heerlijk!