hartig gebak

Australian surprise

Ingrediënten
  • Plakjes ontbijtspek, licht gebakken en in stukjes gesneden
  • Peren, vers of uit blik
  • Handjevol geraspte kaas
  • Gorgonzola of castello
  • Pecannoten of cashewnoten
  • Tijm
  • 140 gram bloem
  • 60 ml olijfolie
  • 60 ml water
  • Zout
 
Bereiding

Verwarm de oven ongeveer 30 minuten met de pizzasteen erin voor op 275 graden.
Roer met een houten pollepel van bloem, olie, water en zout een stevig deeg.
Als het te plakkerig is extra bloem toevoegen. Het deeg op bakpapier zo dun mogelijk uitrollen. Snijd de peren in zo dun mogelijke plakjes.
Eerst een dun laagje geraspte kaas over de bodem verdelen. Vervolgens de plakjes peer in een mooi patroon, ontbijtspek, gorgonzola en noten en een beetje tijm.
Schuif de bodem op de pizzasteen en bak de taart in 8 tot 10 minuten mooi krokant.
Pas op dat de noten niet te zwart worden.
 
print recept nr. 36   © Gerda van Amerongen     

Klik links of rechts op de afbeelding om naar het vorige of volgende recept te gaan

Commentaar

Als je het ontbijtspek rauw op het deeg legt, loopt er teveel vocht en vet uit en krijg je een zompige bodem. Zeker als je bladerdeeg gebruikt.
Bij gebruik van bladerdeeg de taart 20 tot 25 minuten bakken op 200/225 graden.
Pecannoten waren helaas op en daarom moest ik mijn toevlucht nemen tot cashewnoten. Eigenlijk verrassend lekker.