hartig gebak

Pissaladière

Ingrediënten
  • 1 kilo uien, in dunne ringen
  • Zout en peper
  • Snufje koenjit of kurkuma
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel honing
  • Olijfolie
  • 300 gram diepvriesbladerdeeg (of bodem van niks)
  • Bloem voor het bestrooien van het aanrecht
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 theelepel gedroogde tijm of wat verse tijmblaadjes
  • 2 blikjes ansjovis in olijfolie, uitgelekt
  • 200 gram zwarte olijven
 
Bereiding

Bak de uien in een flinke scheut olijfolie helemaal zacht, zoet en licht bruin. Doe dit op halfhoog vuur en neem er de tijd voor. Voeg suiker, honig, zout, peper en koenjit toe. Schep af en toe om. Laat ze ietwat afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 200 graden (275 graden pizzastand bij bodem van niks met pizzasteen). Leg een groot vel bakpapier op een bakplaat.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 25 x 35 cm. Leg de deeglap op de beklede bakplaat. Kerf met de achterkant van een mes een rand van 2 cm breed in langs zijkanten van het deeg, zodat er een lijst ontstaat. Bestrijk die rand met losgeklopt ei.
Verdeel de ui over het bladerdeeg binnen de lijst. Bestrooi met versgemalen peper naar smaak en de tijm. Leg de ansjovisfilets in ruitpatroon op de gebakken ui en leg in elke ruit een olijf. Bak hem 30 minuten of tot de randen mooi bruin kleuren en de bodem gaar is.
Maak je een bodem van niks, dan meng je 140 gram bloem, schepje zout, 60 ml water en 60 ml olijfolie. Stevig roeren met een houten pollepel tot er een deegbal ontstaat. Even met de hand doorkneden en afgedekt een half uur laten rusten. Eventueel wat bloem toevoegen als het deeg plakkerig is. Met de hand uitduwen tot een dunne plak.
Vervolgens de uien verdelen tot aan de rand (geen ruimte vrijhouden). De rest van het beleg zoals beschreven bij het bladerdeeg. Bak deze versie in de voorverwarmde oven (30 minuten op 275 graden) op de pizzasteen 8 tot 9 minuten.  
print recept nr. 369   © Gerda van Amerongen     

Klik links of rechts op de afbeelding om naar het vorige of volgende recept te gaan