hoofdgerecht

Gratin Dauphinois

Ingrediënten
  • 1 kg aardappels
  • 250 ml slagroom
  • 1 teen knoflook
  • 30 gram roomboter
  • 50 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
  • een snufje nootmuskaat
  • peper en zout
 
Bereiding

Verwarm de oven voor op 150°C (hetelucht). Wrijf een ovenschotel in met boter.
Schil de aardappelen en kook ze 10 minuten. Snijd ze in dunne plakken.
Leg de aardappelplakken dakpansgewijs in een ovenschotel en kruid regelmatig met peper, zout en nootmuskaat. Strooi er een beetje geraspte kaas over en de fijngehakte knoflook. Schenk er een laagje slagroom over, verdeel er de rest van de aardappelplakken over en het restant van de slagroom. De plakjes aardappel mogen net niet onderstaan. Bestrooi de bovenste laag met geraspte kaas.
Bak de gratin aardappelen in een oven van 150°C tot het een mooie goudgele kleur heeft. Reken op ongeveer 45 min in de oven.
 
print recept nr. 317   © Gerda van Amerongen     

Klik links of rechts op de afbeelding om naar het vorige of volgende recept te gaan