hoofdgerecht

Franse tomatentaart

Ingrediënten
  • 1 rol bladerdeeg
  • 6-8 stevige rijpe tomaten (liefst trostomaten)
  • scherpe Dijonmosterd (of rode Provencaalse mosterd met paprika)
  • 200 gr Gruyere (of Comtekaas), geraspt
  • gedroogde provencaalse kruiden
  • olijfolie
 
Bereiding

Rol het deeg uit en leg het in een quichevorm. Snijd de ongepelde tomaten in schijven van een dikke centimeter, maar gebruik het bovenste en onderste plakje niet.
Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
Bak de bladerdeeg bodem blind voor gedurende 25 minuten.
Strijk een dun laagje mosterd over de voorgebakken deegbodem. Bedek dit los met de geraspte Gruyere of Comte. Leg daarop in een laag de tomatenschijven en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk tegen elkaar aanpassen. Bestrooi met peper, zout en Provencaalse kruiden. Bedruppel naar smaak met pikante olijfolie. Schuif de taart op de onderste richel in de oven en laat de taart in 30-35 minuten of meer indien nodig gaar en krokant bakken. Laat de tomatentaart even afkoelen.
 
print recept nr. 254   © Gerda van Amerongen     

Klik links of rechts op de afbeelding om naar het vorige of volgende recept te gaan

Commentaar

Resultaat was perfect. Knapperige bodem. Niet teveel mosterd gebruiken.
Het originele recept heet Tarte aux tomates van Guylaine.