hartig gebak

Knoflooktaart Ottolenghi

Ingrediënten
  • 375 gram roomboter bladerdeeg
  • 3 middelgrote bollen knoflook, teentjes los en gepeld
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 220 ml water
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel fijngehakte rozemarijn
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 120 gram verse zachte geitenkaas
  • 120 gram harde geitenkaas
  • 2 eieren
  • 100 ml room
  • 100 ml creme fraiche
  • Zout en peper
 
Bereiding

Bekleed een ondiepe bakvorm van 28 cm met bakpapier en vul deze met bonen of een andere steunvulling. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de taartvorm in de oven en bak voor 20 minuten. Haal de bakerwten en bakpapier eruit en bak de bodem voor 5-10 minuten goudbruin. Neem de vorm eruit, maar laat de oven aan staan.

Maak ondertussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng het aan de kook en blancheer de teentjes voor ongeveer 3 minuten; giet ze af. Droog de pan, doe de teentjes knoflook er opnieuw in en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook voor 2 minuten op hoog vuur. Voeg de balsamico en water toe en breng aan de kook. Laat voor 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer de suiker, rozemarijn, tijm en snuf zout door de vloeistof. Laat het geheel voor nog 10 minuten op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel is verdampt en de knoflooktenen met de donkere karamelsiroop bedekt zijn. Zet ze opzij.
Breek beide soorten kaas in stukjes en strooi ze in de taartbodem. Schep de teentjes knoflook met de siroop gelijkmatig over de kaas. Klop in een maatbeker de eieren, beide soorten room, snuf zout en versgemalen peper. Giet dit over de taartvulling om de gaatjes te vullen; de kaas en knoflook moeten beiden nog zichtbaar zijn.
Schakel de oven terug op 160 graden en zet de taart erin. Bak de taart voor 35-40 minuten of tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin. Neem de vorm uit de oven. Taart iets laten afkoelen en de vorm verwijderen.


 
print recept nr. 210   © Gerda van Amerongen     

Klik links of rechts op de afbeelding om naar het vorige of volgende recept te gaan