zoet gebak

Speculaas van mijn opa

Ingrediënten
  • 500 gram bloem
  • 400 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram zachte roomboter of margarine
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 6 gram zout
  • 10 gram natrium bicarbonaat (ook wel zuiveringszout genoemd of baking soda)
  • 80 tot 90cc water
  • 2-3 druppels kaneelolie
  • 2-3 druppels kruidnagelolie
 
Bereiding

Van alle ingrediƫnten een stevig deeg kneden. Deeg liefst 24 uur laten rusten. Deze hoeveelheid deeg is voldoende voor een bakplaat van 35 x 35 centimeter. (dikke speculaas) Ongeveer 30 stukjes. Of voor 4 of 5 bakplaten kleine speculaas.
Dikke speculaas ongeveer 1 uur op 130 graden (conventioneel). Voor kleine speculaasjes wordt het deeg heel dun uitgerold en de baktijd is korter. 28 minuten op 135 graden (conventioneel).
Als speculaas uit de oven komt, is het baksel nog een beetje zacht. Bij dikke speculaas kun je dan met een pizzawiel de plak mooi in stukjes verdelen. Na een minuut of 5 de stukjes van de bakplaat (bekleed met bakpapier) los halen en meteen omkeren, zodat ze kunnen uitwasemen.
Kleine speculaasjes een paar minuten laten afkoelen en dan omkeren.
 
print recept nr. 15   © Gerda van Amerongen     

Klik links of rechts op de afbeelding om naar het vorige of volgende recept te gaan

Commentaar

Advies van een oude, wijze banketbakker (mijn opa dus): liever wat langer op een lagere temperatuur bakken dan te heet. Oven te heet, speculaas te hard!
Een experiment met zelfrijzend bakmeel was geen succes.
06-12-2020 Recept van mijn opa gevolgd. Alleen kleine speculaasjes gebakken. Deeg heel dun uitgerold. Conventionele oven 135 graden 25 tot 28 minuten. De beste ooit!
300 gram lichtbruine basterdsuiker en 100 gram donkerbruine basterdsuiker gebruikt.