hoofdgerecht

Aardappelschotel met geitenkaas

Ingrediënten
  • 500 gram aardappels, in flinterdunne plakjes
  • 100 gram mager rookspek, in dunne reepjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • tijm
  • 1 eetiepel bloem
  • 250 gram champignons
  • flesje kookroom
  • 6 kleine zachte geitenkaasjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
 
Bereiding

Oven voorverwarmen op hetelucht 170 graden. Ovenschaal invetten.
Bak 100 gram pancetta (magere spekblokjes ook goed) uit en schep ze uit de pan. Doe wat boter in dezelfde pan en bak daarin 250 gram in stukken gesneden champignons.
Lekker bruin bakken en na 10 minuutjes doe je er 2 fijngesneden tenen knoflook in, een beetje tijm en een eetlepel bloem. Even roeren en dan aanvullen met ongeveer 200/250ml kookroom. Al roerend even laten pruttelen tot het dikker wordt. Daarna meng je er 100 gram zachte geitenkaas door en 50 gram geraspte parmezaan. Als de geitenkaas gesmolten is mag het van het vuur. In een grote kom (of als je een hapjespan hebt gebruikt past het nog wel in de pan) doe je er het grootste deel van de pancetta c.q. spekjes door en een pond geschilde en in dunne plakjes gesneden aardappelen. Fijn is als je hier aardappels voor gebruikt die niet echt vastkokers zijn. Ze mogen best lekker zacht worden.

In de ovenschaal doen en op de bovenkant nog wat pancetta, brokjes geitenkaas en parmezaan. Afdekken met alufolie en 45 minuten de oven in. Daarna haal je de folie eraf en zet je het nog 30 minuten terug. Dan zijn de aardappelen botergaar en heb je een mooie bruine korst.  
recept nr. 55  © Gerda van Amerongen     

Commentaar

Met dank aan Culinette en Italian Food Forever.
Ik heb wel vastkokende aardappels gebruikt, maar heb ze eerst 10 minuten voorgekookt in de schil. Heeft een prima resultaat opgeleverd.
Er lagen nog twee plakjes ontbijtspek in de koelkast, die heb ik bovenop de aardappels gelegd. Heerlijk!