salades

Haringsalade met krieltjes en komkommer

Ingrediënten
  • 2 zoute haringen
  • Krieltjes
  • 2 gekookte eieren, in partjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1/2 komkommer
  • Kappertjes
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • Lepeltje mosterd
  • Zout en peper
  • Verse dille
  • Gemengde slablaadjes
 
Bereiding

Kook de krieltjes in de schil (12 tot 15 minuten). Laat ze zo ver afkoelen dat je je vingers niet meer brandt. Schil voorzichtig verwijderen.
Meng de mayonaise met de crème fraîche, zout en peper. Schep hier de krieltjes doorheen. Doe plastic folie over de schaal en zet ze in de koelkast.
De komkommer goed wassen en in de lengte door midden snijden. Schep er met een lepeltje de zaadjes uit. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Meng de komkommer met de rode ui, doe ze over in een vergiet en strooi er zout over. Ongeveer 20 minuten laten intrekken.
Leg de slablaadjes op een schaal, verdeel er de komkommer/ui over, vervolgens de krieltjes en tot slot de in stukjes gesneden haring en de verse dille.
Snijd de haringen in stukjes van ongeveer 2 cm.
Breng de crème fraîche op smaak met mosterd, dille, kappertjes en peper. Schep haring, ui en eieren door de saus.
Laat de salade een uurtje afgedekt in de koelkast staan. Serveren met versgebakken brood en salade naar wens.
 
recept nr. 30  © Gerda van Amerongen