salades

Bietensalade met sinaasappel en zwarte olijven

Ingrediënten
  • 2 tot 5 middelgrote bietjes
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 eetlepels wiite wijnazijn
  • grof gemalen zeezout
  • snufje suiker
  • 2 tot 3 sinaasappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • handjevol zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
  • een stukje blauwe schimmelkaas
 
Bereiding

Kook de bieten gaar in ongeveer 1 uur. Laat ze afkoelen. Snijd iedere biet in partjes of blokjes en verdeel ze over een platte schotel. Maal er wat grof zeezout over.
Hak de sjalot fijn en meng die met azijn, zout en een snuf suiker in een kommetje. Zet dit apart.
Snijd met een scherp mes de schil van de sinaasappels (ook het witte gedeelte).
Halveer de sinaasappel en snijd de helften in mooie plakjes.
Vang het sap van de sinaasappel op en schenk dit bij de sjalot.
Verdeel de helft van de sjalotdressing over de bietjes met een eetlepel olijfolie.
Vervolgens een laag sinaasappelplakjes over de bieten met de rest van de dressing en ook weer een lepel olijfolie en de gehalveerde zwarte olijven. Een stukje blauwe schimmelkaas smaakt hier voortreffelijk bij.
Je kunt er voor kiezen om de salade om te scheppen, maar bedenk wel dat de bieten alles roze kleuren!
 
recept nr. 270  © Gerda van Amerongen     

Commentaar

Ik heb nog een bedje van (gemengde) sla gemaakt als eerste laag