hoofdgerecht

Witlofschotel met bloemkoolpuree

Ingrediënten
  • 250 gr gehakt
  • 1 pakje gerookte spekreepjes
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • Zout en peper
  • Paprikapoeder
  • Kerrie
  • Cayennepeper
  • Tijm
  • Scheutje balsamicoazijn
  • 1/2 eetlepel appelstroop
  • 3 stronken witlof, in repen gesneden
  • Halve bloemkool
  • Halfvolle melk (of boullion)
  • Geraspte kaas (optioneel)
 
Bereiding

Bak de spekjes krokant. Snij de bloemkool in roosjes en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Afgieten en een beetje laten afkoelen.
Neem de spekjes uit de pan en leg ze op keukenpapier. Haal het teveel aan vet uit de pan en rul het gehakt bruin in dezelfde koekenpan. Voeg de sjalot toe en de kruiderij naar smaak. Bak de spekjes nog even mee met het gehakt en roer er vervolgens de witlof door en laat dit al roerend een beetje slinken. Eventueel balsamicoazijn en appelstroop.
Verwarm de oven tot 180 graden.
Pureer de bloemkool met een staafmixer met wat melk of bouillon. Roer er eventueel geraspte kaas door of bewaar dit als topping. Schep de witlof in een ovenschaal en verdeel de gepureerde bloemkool over de witlof. Bestrooi eventueel met geraspte kaas. Zet de schotel 20 tot 30 minuten in de oven tot er een mooi lichtbruin korstje op zit.
 
recept nr. 268  © Gerda van Amerongen