hoofdgerecht

Lasagne

Ingrediënten
  • Lasagnebladen, vers of droog van Grand Italia
  • 300 gram rundergehakt of tartaar
  • 100 gram rookspek, in dunne reepjes gesneden
  • Olie of boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • Twee teentjes knoflook, geraspt
  • Flinke scheut rode wijn
  • Zout en peper
  • Basilicum en/of oregano
  • 1 pakje passata of Heinz tomato frito
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 60 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1/2 liter (halfvolle) melk
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat
  • 100 gram geraspte kaas
 
Bereiding

Begin met de bolognese saus, die moet minstens een uurtje op een laag pitje koken.
Ik gebruik een gietijzeren braadpan. Bak de spekjes krokant in boter of olijfolie en voeg het gehakt toe. Fruit ui en knoflook mee plus de kruiderij. Een flinke scheut rode wijn erbij en dit zoveel mogelijk laten verdampen. Dan de tomatenpuree en passata toevoegen. Als het te dik wordt, kun je er wat water bij doen. Eventueel nog wat zout.
Deksel op de pan en op een zeer laag pitje minstens een uur laten sudderen.
Tegen de tijd dat dit klaar is, de bechamelsaus maken.
Smelt 60 gram boter in een sauspan en voeg 40 gram bloem toe. Goed roeren.
Van het vuur af er de melk geleidelijk bij roeren. Zout, peper en nootmuskaat erbij en de saus op zacht vuur een paar minuten laten pruttelen.
In een ovenschotel laagjes maken: wat tomatensaus, bechamel en lasagnebladen. En dit herhalen tot alles op is. De bovenste laag is altijd bechamel. Wat geraspte kaas erover en dan kan de schotel de oven in. 45 minuten op 170/180 graden hete lucht.
 
recept nr. 263  © Gerda van Amerongen